Earth Girl Arjuna

Mikor már kezdtem azt hinni, épp elég animét láttam ahhoz, hogy már semmin se lepődjek meg, elém kerül valami, amihez hasonlóval még nem találkoztam.

Vajon hány embernek jut eszébe a mindennapi rohanásban, saját álmainak kergetése közben, hogy nem ő az egyetlen és legfontosabb élőlény a földön? Láttunk már jó pár animét, ami az emberi lélek rejtelmeit próbálja megfejteni, ami bemutatja a hétköznapi életet, az emberi kapcsolatokat, ismerjük a természet védelmére ösztönző Ghibli filmeket.

Az Earth Girl Arjuna (Chikyuu Shoujo Arjuna) főhősnője azonban nem egyszerűen az emberiség megmentését kapja feladatul, hanem valamit, ami sokkal nehezebb, mint hatalmas robotokkal szörnyeket irtani: meg kell értenie magát a Földet és minden apró élet értelmét, feladatát a világ körforgásában. Látnia kell mindazt, amire az emberek többsége egyáltalán nem figyel. Ebben van segítségére egy különleges szervezet, és egy nagyon beteg fiú, Chris, aki nem mindannapi képességeit Juna-val is megosztja. A lány viszont semmit nem ért, csak próbálja élni megszokott életét és elpusztítani a néha felbukkanó “szörnyeket”, a Raaja-kat, amik a világ pusztulását okozhatják. De Chris nem hagyja, hogy elfeledkezzen feladatáról, újra és újra felteszi neki a kérdést “Miért ölsz?”. Juna egyre kétségbeesettebben keresi a válszokat és lassan kezdi megérteni a világot, ahol él, de amiről eddig olyan keveset tudott.

A grafikával kapcsolatban két dolgot említenék meg érdekességként. Az egyik, hogy gyakran tűnnek fel néhány jelenet erejéig valódi képek. Ezek erősen kilógnak a rajzolt világból, de közben nagyon is beleillenek, mivel az anime története, mondanivalója az életben is tökéletesen megállja a helyét. Ezek a jelenetek még jobban érzékeltetik, hogy ténylegesen létező problémáról van szó. A másik jellegzetesség a karakterdizájn. Talán elég annyi, hogy az a Kishida Takahiro tervezte őket, aki a Serial Experiments Lain karaktereit is rajzolta.

Külön kiemelném még az aláfestő zenéket. Kanno Yoko neve garancia a minőségre, olyan animékben hallhattuk már a szerzeményeit, mint a Cowboy Bebop, Wolf’s Rain, Memories, Vision of Escaflowne, GitS Stand Alone Complex movie és a két sorozat, vagy a Darker than Black.

Az Arjuna mindenképp említésre méltó sorozat. A szokatlan téma és megvalósítás miatt nem nagyon lehet más animékhez hasonlítgatni, pont ezért lesz a maga nemében egyedi és különleges. De ami a legfontosabb, a megnézése közben -ha valaki tényleg megérti a mondanivalót- felmerülhet bennünk a kérdés, hogy van-e bármi jogunk elvenni egy életet, még ha az egy apró bogár is, aminek talán több száz ember munkájánál is fontosabb szerepe van az élet körforgásában.

      

     

      

Reklámok

5 Responses to “Earth Girl Arjuna”


 1. 2 M@D_FiSt június 12, 2008 - 5:24 du.

  A már nagyon greenpeace-es részeket leszámítva, nekem is nagyon tetszett. Egyedi hangulata és témája van, kedvenc részeim a matektanáros és a újszülöttes, de minden részben van valami… Egyedül talán a Cg em jött be a grafikából, de a live-action igen. Főleg az a gyümölcslé reklám 😀 (remélem jól emlékszem) Igazából egyszer mindenkinek látnia kéne, hogy elgondolkodjon kicsit, csak aztán úgyis menne tovább minden, mert egyszerűbb…

 2. 3 zlay július 4, 2008 - 1:09 du.

  A CG-s harcok az elején majdnem elvették a kedvemet az egésztől. Egyébként nekem is ez a két rész a kedvencem^^ meg amikor a hegyekben vannak az öregnél.

 3. 4 Kita április 26, 2010 - 3:22 du.

  Ti hol láttátok? Én nagyon szeretném megnézni de sehol sem találok égetett magyar felirattal 😥 légyszi válaszoljatok e-mailem: nipe@citromail.hu köszi

 4. 5 László Hegedűs szeptember 4, 2011 - 2:38 du.

  Nekem a hegyekben játszódó részek tetszettek, meg az mikor a végén egy nagy ország mint Japán megszünt mert semmi se maradt abból amit civilizációs vívmánynak neveznek, hanem csak maga az ember és a természet…
  Jómagam annak idején a VOX televizió jóvoltából vettem fel VHS kazettára. és még.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: