Elfen Lied – A kevesebb néha több…

snapshot20090524100325

Ha az első animéim között van, biztosan el lennék ájulva tőle, hogy milyen megrázó és milyen nagyon mély. Viszont így, jó néhány animével a hátam mögött, gond nélkül tudnék jobbakat mondani, mint az Elfen Lied. Ettől függetlenül egyetlen délután alatt végignéztem. Ennek az a két oka van, hogy egyrészt amúgy sem szántam volna rá több időt, másrészt pedig több helyen azt olvastam (igen, én ennek utánnaolvastam :P), hogy érdemesebb a 13 (+1) részt egyben megnézni. Ez végülis igaz lett, mert a sztori elég gyors és gördülékenyen halad, felesleges kanyarok nélkül.

De vágjunk is bele! A történet ismertetésétől megkímélném magamat, helyette viszont spoilerkedek jó sokat!

Alapvetően egyetlen komoly problámám van az animével, ami mondjuk mások szemében előny is lehet: elképesztően hatásvadász! Oké, egyszer-kétszer még tud “sokkolni” néhány darabokra szakadó ártatlan, de ilyen töményen adagolva egy idő után egyszerűen unalmas lesz, és már csak azt figyelem, hogy milyen variációkat találtak ki a csonkolásra (karok, lábak, fejek). Egyébként sem hiszem, hogy a fizikai erőszakkal túl lehet szárnyalni a lelki terrort, ami itt sajnos nem igazán jött át. Mondjuk az már önmagában is szokatlan tőlem, hogy ilyen mértékű brutalitást hajlandó vagyok megnézni, de számomra ez is azt jelenti, hogy az anime nem elég meggyőző. A baj ott kezdődik, hogy egyik szereplőt sem sikerült annyira megszeretnem, hogy olyan nagyon sajnáltam volna. Csendesen azért végig bennem motoszkált egy különös érzés, amit a jobb megvalósítás elő tudott volna csalni, és akkor tényleg felejthetetlen élménnyé válik a sorozat, de így egyszerűen hiányzik valami.

A visszaemlékezős részek viszont tetszettek! Leginkább azért, mert Lucy nagyságrendekkel szimpatikusabb és érdekesebb karakter, mint az idétlenül nyávogó Nyu (Nem, szerintem egyáltalán nem aranyos!!!), és a hangja is tetszik. Azok a jelenetei, mikor a fiúk agyonverték a kutyát és ő mindegyikőjüket megölte, ahogy összebarátkozott Kouta-val, mikor elkezdte a hangokat hallani, és végül a vonatos jelenet, határozottan tetszettek.

Azért annak is volt hatása, ahogy a dicloniusokat bezárva, megkötözve tartották.

De az egészben az egyetlen dolog, ami igazán szíven ütött, Mayu-chan visszaemlékezése a mostohaapjára. Ez a téma bármilyen tálalásban, bármikor rossz érzéssel tölt el.

Szóval maga az alapötlet nagyon jó, csak a megvalósítása nem igazán sikerült. Rosszul meséltek el egy remek törénetet. Lucy vívódása egész szépen le volt vezetve, ahogy nem akart ölni, mégis újra meg újra megtette, ahogy elvesztette a számára fontos embereket. Mondjuk a személyisége kettéválása meglehetősen tipikus megoldás a helyzetre.

snapshot20090523162534

Az anime erőssége, ahogy elválaszt és összehoz két meglehetősen szélsőséges világot: a tökéletes békét és az őrült mészárlást. Erre az erős színek is ráerősítenek. Az aláfestő zene is nagyon fülbemászó dallam (azon kaptam ma magam, hogy egész délután azt dúdolgatom). A grafika is tűrhető, néhány jelenetnél pedig feltűnően szép.

Összességében nézve nem jelenthetem ki, hogy az Elfen Lied egy rossz sorozat, de kiemelkedően jónak sem nevezném. A készítők túl sokat akartak, de nem feltétlenül a folyamatos gyilkolászás és tizenéves gyerekek szenvedése vált ki erős hatást a nézőben. Vagy legalábbis nem csak ezek.

Sajnos voltak nevetséges megoldások is (bár lehet, hogy ezeket eleve poénnak szánták, de akkor nekem nincs humorérzékem 😛 ) Például amikor az a doki lekapta a parókáját, és megmutatta a szarvait Lucy-nak…. az a fej valami szörnyű volt. ^^” Aztán ezt a nagyfőnök is eljátszotta, és még egy gonosz kacajt is mellékelt hozzá. Mondjuk a doki asszisztensnője még vicces is volt a morbid humorával.

Ja igen, a lényeget meg elfelejtettem! Az anime legjobban eltalált része az utolsó rész utolsó jelenete az órával, meg az árnyékkal a kapuban.

Na szóval, egy unalmas délutánra kifejezetten jó időtöltést, mert valamilyen érzést mindenképp kivált az emberből. Én nem fogok nekiállni ócsárolni, de az egekig magasztalni sem. Vannak tőle jobb, rosszabb animék, ez is csak egy a sok közül.

Reklámok

0 Responses to “Elfen Lied – A kevesebb néha több…”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: